Boerderij en Vleesafname

Blonde d’Aquitaine

Het Blonde d’Aquitaine ras is nog betrekkelijk jong. De Blonde d`Aquitaine is voortgekomen uit samenvoeging van drie rassen die voorkomen in Zuidwest Frankrijk. De drie stamrassen waren: Garonnaise, Quercy & Blonde van de Pyreneeën.

Blonde d ‘Aquitaine is een speciaal vleesras met een enorme lichaamsontwikkeling, vergezeld van krachtige, compacte bespiering. De dieren zijn te herkennen aan de tarwe kleurige vacht, hun uitdrukkingskrachtige elegante kop en hun lange lichaam met een breed bekken en dit alles in goede harmonie met élégance en fijnheid.

De Blonde d ‘Aquitaine is een ras dat door zijn afkomst gewend is aan sobere voeding. Ze hebben dan ook het liefst grof structuurrijk voer, hierdoor is De Blonde d ‘Aquitaine dan ook uitermate geschikt voor beweiding van natuurterreinen waarvoor ze dan ook veelvuldig worden ingezet.

Blonde d`Aquitaine beschikken over heerlijk smaakvol, mals vlees, met weinig vetaanzet en een fijne korrel. In de Franse restaurants krijgt het vlees de hoogste waardering.

Aberdeen Angus

Het Black Aberdeen Angus vleesrund is van oudsher een zeer robuust runderras, dat afkomstig is uit Schotland. De dieren zijn uitstekend in staat om het gehele jaar door onder alle weersomstandigheden in de natuur te overleven en henzelf te onderhouden.

De Black Angus vlees runderen hebben een rustig karakter en zij zijn erg sociaal en vriendelijk naar mensen. Ook binnen de kudde is er weinig sprake van rivaliteit, waardoor onder andere de hoornloosheid van de dieren te verklaren is.

Het overlevingsinstinct van de dieren heeft er evolutionair gezien tevens voor gezorgd dat de dieren langzaam opgroeien tot volwassen runderen. Hierdoor zijn de dieren uitstekend geschikt om onder extensieve omstandigheden gehouden te worden.

Vetmesten heeft namelijk geen zin en geeft veel te vet vlees. Per definitie zijn de dieren hierdoor dus niet geschikt om te houden in de intensieve veehouderij.

Mede daarom zijn er in Nederland nog maar weinig veehouders die het aandurven om de Black Angus aan te schaffen en onder extensieve, diervriendelijke omstandigheden te houden.

Marmering, smaak en malsheid zorgen voor een onovertroffen kwaliteit vlees.

Het vlees

Het slachten gebeurt door een zorgvuldig uitgekozen kleine slagerij. Hier heeft men nog veel zorg en aandacht voor onze dieren, mede door hun kleinschalige opzet. Dit is niet alleen goed voor onze dieren, maar zeker ook voor het vlees. Immers; een dier zonder stress bij het slachten, levert de beste vleeskwaliteit. Na het slachten wordt het vlees gerijpt.

Vlees van onze boerderij is gerijpt vlees. Dit wil niets anders zeggen dan dat het vlees (net als vroeger) de tijd heeft gekregen om op smaak te komen en een extra malse structuur aan te nemen. Deze eigenschappen zitten van nature in vlees, alleen wordt het vlees in Nederland vaak niet de tijd gegund om te rijpen. Het meeste vlees, en dat klinkt gek, maar wordt te vers gegeten. Ook voor vlees geldt dat het alle rust en ruimte moet krijgen.

Om de kenmerken van vlees volledig tot zijn recht te laten komen is het nodig om vlees te laten besterven. Gedurende een periode van 2 weken werken enzymen aan het ontsluiten van eiwitten waardoor de malsheid toeneemt en de smaak zich concentreert. Wij laten het rundvlees tenminste 2 weken ‘hangen’, dat wil zeggen ‘bone-hanging’. Rijpen aan het bot. Door deze rijping krimpt het vlees veel minder dan men gewend is, het verliest tijdens de bereiding minder vocht omdat het door de rijping deels is gedroogd. 

Na deze rijpingstijd wordt het vlees in dezelfde slagerij onder toeziend oog naar onze wens versneden en alles wordt per lapje gevacumeerd. Het vlees wordt diezelfde dag meteen diepgevroren.

Ons vlees is 100% biologisch!